SILNÉ ZEMETRASENIE: Západ Nepálu hlási vyše 119 mŕtvych

04.11.2023 Celý región

Káthmandu 4. novembra (TASR) - Na najmenej 119 stúpol počet ľudí, ktorí zahynuli pri piatkovom zemetrasení s magnitúdou 5,6, ktoré zasiahlo odľahlú časť Nepálu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Na videách a fotografiách zverejnených na sociálnych sieťach bolo vidieť, ako sa miestni obyvatelia v tme prekopávajú troskami a vyťahujú preživších z ruín zrútených domov a budov. Zemetrasenie bolo cítiť až v indickom hlavnom meste Naí Dillí, takmer 500 kilometrov od epicentra, a 42 kilometrov južne od mesta Džumľa.

Otrasy zasiahli krajný západ tejto himalájskej krajiny v piatok neskoro večer. Geologická služba Spojených štátov (USGS) ich namerala v hĺbke iba 18 kilometrov. V oblasti došlo k zrúteniu viacerých domov.

"Počet mŕtvych dosiahol 119 a najmenej ďalších 100 osôb bolo zranených. Odľahlosť okresov sťažuje prísun informácií," uviedol pre AFP hovorca polície postihnutej provincie s tým, že bezpečnostné sily boli vo veľkom nasadené na pomoc pri pátracích a záchranných operáciách.

Nepál leží na hlavnom geologickom zlome, kde indická tektonická doska tlačí na eurázijskú dosku a vytvára pohorie Himaláje, pričom zemetrasenia sú tu pravidelným javom.

Nepálsky premiér Pušpa Kamál vyjadril "hlboký zármutok nad ľudskými škodami spôsobenými zemetrasením".

V roku 2015, keď Nepál zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,8 a zničilo viac ako pol milióna domov, zahynulo takmer 9000 ľudí a viac ako 22.000 bolo zranených. Prírodný živel zároveň poškodil alebo zničil takmer 8000 škôl.

Stovky pamiatok a kráľovských palácov - vrátane tých zapísaných na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO v údolí Káthmandu -, ktoré priťahovali návštevníkov z celého sveta, boli zničené, čo bol veľký úder pre cestovný ruch.
 

Vyberte región